L’Heure Exquise

L’Heure Exquise 

muziek rondom gedichten van Paul Verlaine 

13559_b_1653-verlaine2

De 19e-eeuwse Franse dichter Paul Verlaine had in het leven weinig geluk; er waren problemen met drank, drugs, geweld, en zelfs een gevangenisstraf. Aan het eind van zijn leven genoot hij enige bekendheid maar hij stierf verarmd en eenzaam. Desalniettemin werd hij een van de belangrijkste Franse dichters van het symbolisme en decadentisme en was hij een groot inspiratiebron voor veel andere kunstenaars, zoals componist Claude Debussy. Zijn gedichten zijn zeer muzikaal en gericht op het gevoelsleven, en hij vond de klank van een gedicht belangrijker dan de inhoud. “De la musique avant toute chose”, was zijn devies. Ook de (nog levende) componist Dubugnon gebruikte een van zijn gedichten als uitgangspunt voor een compositie. Na dit dromerige gedicht (L’heure exquise, “het wonderlijke uur”) volgt het prachtige Après un rêve van Fauré, leraar van de leraar van Dubugnon. Het programma eindigt na de pauze met de vioolsonate van César Franck, uitvinder van de cyclische vorm die daarna zo veel gebruikt is door Franse componisten als Debussy. Deze sonate was een huwelijksgeschenk aan de vioolvirtuoos Ysaye, die het werk op zijn eigen bruiloft meteen uit moest voeren, en is een ode aan de liefde.

  • Fauré – Après un rêve (5′)
  • Dubugnon – La minute Exquise (3′)
  • Dubugnon – Hypnos (5′)
  • Debussy – Claire de Lune (5′)
  • Debussy – 3 liederen op gedicht van Paul Verlaine uit Premier Recueil Vasnier (arrangement) (8′)
  • Debussy – Sonate (15′)
  • Franck – Sonate (29′)

4 rondje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s