The story of Régine Wieniawski

maxresdefault

The story of Régine Wieniawski

2Programma rond het levensverhaal van de glamoureuze componiste Régine Wieniawski (1879 – 1932), dochter van de bekende Poolse componist Henryk Wieniawski. Het concert opent met Legende, de compositie waarmee vader Henryk zijn schoonouders overtuigde van zijn liefde voor moeder Isabella Hampton. Régine werd geboren in Brussel en was van jongs af aan een fantastische pianiste. Nadat ze in Engeland trouwde met Sir Henry Dean Paul componeerde ze onder het pseudoniem Poldowski en gaf ze concerten in heel Europa en de VS. De vroege dood van haar eerste zoon viel haar ontzettend zwaar en heeft onder ander geleid tot de compositie Berceuse pour l’enfant mourant. Ze werd in haar composities sterk beïnvloed door Claude Debussy, en was daarnaast zeer geïnspireerd door de gedichten van Paul Verlaine, die zij veelvuldig op muziek heeft gezet. Een van die gedichten is L’heure exquise (het wonderlijke uur), dat ook een inspiratie was voor de Franse componist Dubugnon. De beide composities naast elkaar geven een mooie vergelijking in interpretatieverschil van hetzelfde gedicht. Régine leidde een glamoureus leven, waarbij zij naast haar muzikale carrière ook een haute-couture boutique had die leverde aan het Britse koninklijk huis.

 

  • H. Wieniawski – Legende (8′)
  • Debussy – Sonate (15′)
  • R. Wieniawski (Poldowski) – Sonate in d klein (22′)
  • R. Wieniawski (Poldowski) – Berceuse pour l’enfant mourant (4′)
  • Dubugnon – La minute exquise (3′)
  • R. Wieniawski (Poldowski) – selectie uit liederen op gedichten van Paul Verlaine, waaronder L’heure exquise

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s